19/5/16

psychedelic gew-gaw μια ιστορια



Το psychedelic gew-gaw όπως ήταν το ονοματεπώνυμο του φανζινιδίου αυτού, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του στα τέλη του 1995
1000 τυπωμένα αντίτυπα εκ των οποίων διασώθηκαν, εξαιτίας ενός συναρπαστικά ηλίθιου τυπογράφου, καμιά 500αρια! Από αυτά, στα 430, τα εξώφυλλα χρωματίστηκαν ένα προς ένα με μαρκαδόρους από την Ηλιάνα Νοέα (στην οποία το gew-gaw χρωστάει όλα τα υπέροχα εξώφυλλα για όλες τις κυκλοφορίες του, είτε αυτές ήταν περιοδικά, είτε δίσκοι ειτε cd!).
Δεύτερο τεύχος το 1995 σε ελάχιστα αντίτυπα μιας και περιείχε και 7¨ των καναδών Fiends. Από αισθητικής άποψης και ύλης ίσως το χειρότερο τεύχος.
Τρίτο τεύχος τον επόμενο χρόνο, 500 αριθμημένα αντίτυπα αυτή τη φορά, ξανά με σινγκλάκι και ένα βραβείο στην μπιενάλε του Βερολίνου για την άψογη γραφιστική αισθητική η οποία ξεχυνόταν σαν καταρράκτης σε κάθε σελίδα του συγκλονιστικού αυτού τεύχους (πλέον το στήσιμο του συγκεκριμένου τεύχους διδάσκεται σε σχολές γραφιστικής).
Τέταρτο τεύχος, με τα τέσσερα δελφίνια στο εξώφυλλο, το οποίο δεν περιείχε τίποτα με αποτέλεσμα την εμπορική αποτυχία να ταρακουνάει τις άδειες τσέπες μας για τα καλά.
Στο πέμπτο τεύχος εγκαινιάζεται  η πρώτη κασέτα-συλλογη, που ήταν στα φόρτε της εκείνη την εποχή από τα διάφορα φανζιν, η οποία κασετοσυλλογή ολοκληρώθηκε με τα επόμενα δυο τεύχη.
Το όγδοο και τελευταίο ελληνικό gew-gaw συνοδευόταν από cd συλλογή, ενώ ήταν το δεύτερο που έβγαινε από τυπογραφείο (ευτυχώς χωρίς απρόοπτα αυτή τη φορά), μιας και τα ενδιάμεσα τεύχη ήταν (και είναι) φωτοτυπημένα!  
Κάπου εκεί οι άνθρωποι του περιοδικού στροφάρουν ανάποδα και βγάζουν τρία τεύχη στα αγγλικά με συμπαθητικές πωλήσεις. Όλα συνοδευόντουσαν από cd συλλογές. Γύρω στο 2003, το gew-gaw παύει να υπάρχει ως όνομα και το πρώτο τεύχος του peace frog είναι γεγονός. Παράλληλα κυκλοφορεί ο πρώτος (και τελευταίος προς το παρόν!) πύραυλος, και λίγο αργότερα το δεύτερο peace frog, ενώ πριν από λίγα χρόνια κυκλοφόρησε και ένα τρίτο τεύχος!
Επίσης παράλληλα, γύρω στο ‘98 δημιουργείται η nowhere street music, για να κυκλοφορήσει αρχικά μια συλλογή με μερικά από τα καλύτερα ψυχεδελικά συγκροτήματα της Ευρώπης και με τίτλο σιδηρόδρομο “Gew-gaw’s journey to nowhere street”  και λίγο αργότερα το ντεμπούτο άλμπουμ των voyage limpid sound.
Φυσικά και όλα τα cd που μπήκαν στα τευχη ειχαν τη στάμπα της nowhere street music.
Πιο παλιά, καπου στο 1996 η επίσκεψη στο νέο τότε, δισκάδικο Action records, σηματοδοτεί μια συντομη συνεργασία του gew-gaw με την Action, κατω από το όνομα (ανορθόγραφο επίτηδες όμως) Golbin Records, με καρπους αυτής δυο σινγκλακια, οπου το ένα εξ αυτων ήταν το θρυλικο 7΄΄ των Cardinals, και πολύ αργοτερα ένα cd με συγκροτηματα της Action το οποιο κυκλοφορησε μαζί με το πρώτο αγγλικό τευχος του gew-gaw.
Το 2005 επίσης, δυο ντεμο cd φτάνουν στα ντιζαϊνάτα γραφεια του περιοδικού από τους/τον Drug Free Youth. Στο γράμμα-απάντηση από την nowhere street music στο γκρουπ, αναγράφεται μια πολύ συμφερουσα οικονομικη προταση για αλμπουμ, καθως και μερικα τηλεφωνα μερικών καλών ψυχιατρων! Τελικα το άλμπουμ αυτό θα κυκλοφορησει σε σε συνεργασια με την Sound Effect, και κατω από το ονομα Nowhere Sound.
Επόμενη κυκλοφορία ένα 7’’ των γερμανών Vibravoid, ενώ λίγο μετά έρχεται το δεύτερο άλμπουμ των Drug Free Youth (nowhere street music αυτή τη φορά) σε βινύλιο και σε σιντί!
Αυτά ήταν μερικα από τα πραγματα που ειχαν ασχοληθει τα ανήσυχα πνευματα του gew-gaw.
Για ολόκληρο το στορυ, με ανατριχιαστικές μάλιστα λεπτομέρειες, ψάξτε το βιβλίο με τον τίτλο «Gew-Gaw έργα και ημέρες μιας δυναστείας» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα 38 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου